Hartaanval

Hartaanval

In de volksmond wordt een hartinfarct ook wel hartaanval genoemd. Waarschijnlijk komt dit doordat een infarct aanvalsgewijs en plotseling optreedt. Overigens spreekt men bij een levensgevaarlijke hartritmestoornis, met een circulatiestoornis als gevolg, ook wel van een hartaanval. Op deze pagina beschouwen we een hartaanval als een hartinfarct waarbij er zuurstoftekort op is getreden in een deel van de hartspier door bijvoorbeeld vernauwing van de kransslagaderen.

De kransslagaderen lopen op het hart en voorzien heel het hart via aftakkingen van zuurstofrijk bloed. Als gevolg van scheurtjes in de vaatwand met afzettingen van cholesterol (plaques), ontstekingsprocessen en afzettingen van bloedplaatjes ontstaat er na verloop van tijd vernauwingen in deze kransslagaderen. Dit proces gaat bij sommige mensen sneller dan bij anderen, mede afhankelijk van de levensstijl, cholesterolgehalte en andere risicofactoren.

Door zo’n vernauwing stroomt er soms te weinig zuurstofrijk bloed richting bepaalde delen van het hart. Dit wordt versterkt op het moment dat er meer van het hart gevraagd wordt, ten tijde van inspanning, na een grote maaltijd of bij sterke emoties. Het hart krijgt niet het gevraagde zuurstof en gaat verzuren. Dit gaat gepaard met enorme pijnscheuten die kunnen uitstralen naar linkerarm en de kaken. Als er niet snel wordt gehandeld krijgen hartspiercellen een te lange tijd niet genoeg zuurstof en kunnen permanent afsterven (irreversibele hartschade). Bij sommige patiënten is er sprake van een vernauwing van kransslagaderen die onder controle gehouden kan worden met medicatie en een andere levensstijl. Zij ervaren soms pijn op de borst, of angina pectoris, die goed reageert op rust en vaatverwijders.

Wanneer loop je extra risico op een hartaanval?

Vanzelfsprekend is de kans op een hartaanvalop jonge leeftijd relatief zeldzaam. Met de jaren ontstaan er steeds meer onregelmatigheden in de kransslagaderen van het hart. Deze onregelmatigheden kunnen uitgroeien tot vernauwingen ofwel stenoses die ervoor kunnen zorgen dat er niet genoeg bloed richting het hart stroomt.

Er zijn enkele risicofactoren bekend voor de ontwikkeling van een hartaanval:

 

  • Hoge bloeddruk
  • Overgewicht
  • Ongezonde levensstijl, vetrijke maaltijden
  • Weinig beweging
  • Roken
  • Hoge alcoholconsumptie
  • Diabetes (suikerziekte)
  • Verhoogd cholesterolgehalte

 

Symptomen van een hartaanval

Op de voorgrond en de meest voorspelbare signaal van een hartaanval is de heftige pijn op de borst. De pijn is continue aanwezig, duurt langer dan 5 minuten en straalt (soms) uit naar de linkerarm, rug en de kaken. De pijn wordt vaak omschreven als een olifant die op borstkas staat. Verder beschrijven patiënten met een hartaanval heftige angst, benauwdheid (dyspneu), duizeligheid, onrust, misselijkheid en braakneiging.

Voor mensen met angina pectoris wordt de pijn dit keer niet of nauwelijks minder na het innemen van vaatverwijdende medicatie die zij doorgaans gebruiken.

Een hartaanval geeft bij vrouwen van middelbare leeftijd soms andere symptomen en een hartinfarct wordt dan niet altijd even snel herkend. De verschillen in symptomen worden mogelijk verklaard door een andere hormonenhuishouding. Bij twijfel dient er altijd contact te worden opgenomen met de huisarts of spoedeisende hulp.

Behandeling hartaanval

Een hartaanval is een acute situatie die zo snel mogelijk behandeling vereist. Er zijn grofweg twee behandelmethoden van een hartaanval. Je kunt gedotterd worden, door middel van balloninflatie ofwel stentplaatsing. Of er kan een bypass worden gedaan.

 

  • Dotteren en stentplaatsing
    Hierbij wordt een vernauwing binnen de kransslagader deels opgeheven met een leeg ballonnetje die via de lies of slagader van de pols richting het hart wordt opgeschoven. Op de plek van de vernauwing wordt de ballon opgeblazen met helium waarna de vernauwing wordt opgeheven. Soms wat er op de plek van de vernauwing ook een stent achter gelaten om te voorkomen dat de vernauwing weer direct terugkeert. Lees meer over dotteren
  • Bypass operatie
    Bij deze invasieve ingreep wordt een vernauwing als het ware omzeilt met een (slag) ader die voor én na de vernauwing op de kransslagader wordt gehecht. Met deze anastamose wordt de bloedtoevoer richting het hart weer hersteld. Lees meer over een bypass operatie (CABG)