Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen

Vervelende onschuldige hartritmestoornissen kunnen ook de oorzaak van pijn op de borst klachten en hartkloppingen. Op deze pagina vind je enkele veelvoorkomende hartritmestoornissen. Er kan sprake zijn van een te trage hartslag, versnelde hartslag, onregelmatig hartslag of een levensgevaarlijke ritmestoornis zonder bloedcirculatie. In rust zal het hart circa 60-80 keer per minuut kloppen. Bij inspanning mag dit meer zijn, afhankelijk van de conditie van het hart.

Extra hartslag, overslag, kloppingen

Ieder mens heeft ze, de momenten waarop het hart een slag mist/overslaat of juist een aantal keer achter elkaar slaat. Dit geeft even een angstig moment en voelt als hartkloppingen. In de medische wereld worden deze extra slagen ook wel extrasystolen genoemd. Er zijn twee type extrasystolen de: prematuur atriaal complex (PAC) en de prematuur ventriculair complex (PVC) . Wees gerust, deze klachten en deze hartritmestoornissen zijn onschuldig. Ze worden uitgelokt door heftige emoties, inspanning, angst, stress en cafeïne. Vooral energiedrankjes zijn berucht op het geven van hartritmestoornissen.

Atriumfibrilleren

Er is bij dit ziektebeeld sprake van een onregelmatige hartslag met soms een verlaagde bloeddruk door het gemis van een goede atriale contractie (samenknijpen van de boezems). Er is geen synchronie tussen de boezems en de ventrikels van het hart.

Er zijn veel medicijnen die atriumfibrilleren (ofwel boezemfibrilleren) kunnen verhelpen, denk hierbij aan digoxine en betablokkers (zie onze subpagina Medicatie). Soms is een cardioversie nodig om het hart als het ware te resetten met een milde gecontroleerde elektrische schok die met een roesje wordt toegediend.

Soms is een atriumfibrilleren permanent en wordt het geaccepteerd, middels medicatie wordt de frequentie wel kunstmatig laag gehouden (rate-control). Het is wel belangrijk dat bij dit hartritme het bloed dun genoeg gehouden wordt om de vorming van bloedstolsels te voorkomen.

Andere hartritmestoornissen op een rij

  • (Sinus)bradycardie
  • Sinusaritmie (relatief onschuldig, komt veel bij jongeren voor)
  • Atriumfibrilleren / Atriumflutter
  • Ventrikeltachycardie / Ventrikelfibrilleren
  • WPW syndroom
  • 1e /2e / 3e graads AV block
  • Linker- of rechterbundeltakblok
  • Sick Sinus Syndrom (SSS)
  • AVNRT