Maagklachten of hartproblemen?

Maagklachten of hartproblemen?

Een probleem aan de bloedtoevoer naar het hart is extreem gevaarlijk en dient direct te worden behandeld. De klachten zijn vrij specifiek; pijn op de borst, angst, misselijkheid en buikpijn. Toch hoeven deze symptomen niet altijd het gevolg te zijn van een hartinfarct. Sommige maagklachten en maagproblemen kunnen ook deze symptomen geven waardoor iemand het gevoel heeft een hartaanval te hebben ondanks dat er geen sprake is van een hartprobleem.

Enkele maagproblemen/aandoeningen waarvan de symptomen kunnen lijken op de symptomen van een hartinfarct:

 • Ulcusklachten
  Bij ulcusklachten zijn er meerdere zweertjes in het maagdarmkanaal die voor irritatie en pijn kunnen zorgen. Soms is deze pijn gelokaliseerd vlakbij de slokdarm en straalt de pijn uit naar de borststreek. Hierdoor kan deze aandoening symptomen geven die doen denken aan een hartinfarct of angina pectoris.
 • Refluxklachten
  Bij reflux is er sprake van te veel maagzuur en oprispingen. Reflux kan zorgen voor een geïrriteerde slokdarm waarbij de pijn soms uitstraalt naar de borst en hartstreek. Reflux kan soms dus lijken op pijn op de borst.
 • Slokdarmontsteking
  Door chronische reflux kan er een ontsteking in de slokdarm ontstaan. Een slokdarmontsteking geeft pijnscheuten en irritatie die te vergelijken valt met pijn tijdens een hartinfarct.
 • Syndroom van Tietze
  Het Syndroom van Tietze is een aandoening waarbij het kraakbeen van uw borstkas is gezwollen en pijnlijk is. De pijn is met name aanwezig bij ademen en beweging. Het is een onschuldige aandoening die veelal geen behandeling vereist. Deze pijn wordt soms verward met het hebben van een hartaanval/pijn op de borst.

 

Als de pijn in de buikstreek met uitstraling snel ontstaat en ook kort aanhoudt, bijvoorbeeld na een grote maaltijd, is de kans groot dat de pijn afkomstig is van een maagprobleem. Bij twijfel of aanhoudende pijn die steeds erger wordt dient zo snel mogelijk contact opgenomen te worden met de huisarts.

 

Verschillen tussen maagklachten en pijn op de borst klachten

Er is waarschijnlijk sprake van een slokdarm of maaggerelateerd probleem als:
– De pijn plotseling optreedt en snel weer afzwakt
– De klachten zijn ontstaan vlak na een grote of pittige maaltijd
– De pijn vermindert met maagtabletjes als bijvoorbeeld Rennies
– Maagzuur in de mond aanwezig is