Risicofactoren

Risicofactoren van pijn op de borst

De kans op pijn op de borst klachten en angina pectoris wordt groter naarmate de leeftijd toeneemt. Er zijn echter risicofactoren die een significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van vernauwing in de kransslagaderen met de bijhorende klachten van (stabiele) angina pectoris (pijn op de borst klachten). De kans wordt aanzienlijk groter bij: roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol in het bloed, overgewicht en alcohol consumptie. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen en dienen vroegtijdig worden erkend en behandeld.

Atherosclerose

Angina pectoris vindt zijn oorsprong in atherosclerose, de medische term voor slagadervervetting en verkalking hoewel er niet daadwerkelijk kalkafzetting is in de kransslagaderen. Er ontstaan in de kransslagaderen (meestal met een verloop van jaren) vetafzettingen, zogenaamde fatty streaks of plaques.

Aan deze vetophopingen kunnen weer cholesterol deeltjes hechten. Ook spelen ontstekingsprocessen een rol bij de ophoping van deeltjes. Er ontstaan scheurtjes in de vaatwand waar vervolgens weer bloedplaatjes gaan hechten. Aan deze bloedplaatjes gaan weer andere bloedplaatjes hechten en er ontstaat een bloedpropje die de slagader nog verder afsluit.

Bij een afsluiting van circa 70% ontstaan er klachten, met name bij inspanning. Bij een afsluiting van 90% of meer ontstaan er ook klachten in rust.